Tradičný írsky celozrný sódový chlieb

Autor: Zuzana a Juraj Knotek | 1.6.2007 o 9:50 | Karma článku: 11,17 | Prečítané:  7920x

Legendy hovoria, že v dávnych dobách mali v Írsku takú múku, ktorá nedobre reagovala s droždím, a tak museli vymyslieť náhradné riešenie na výrobu chleba. Ale ja ich podozrievam, že to bola len ich lenivosť a nechcelo sa im miesiť cesto a čakať, kým vykysne. Lebo tento recept je bez miesenia a kysnutia.

Jednoduchšie to už asi nejde.
Potrebujeme:
200g hladkej muky (plain)
250g celozrnej muky (coarse wholemeal)
1 lyžička soli
1 lyžička sódy bicarbóny (bread soda)
450 ml kyslého mlieka (alebo obyčajné mlieko s pár kvapkami citrónovej šťavy)
1.JPG

2.JPG

V mise zmiešame všetky suroviny, nalejeme do chlebíkovej formy zľahka potretej olejom a môžeme posypať semienkami, napr. slnečnicovými alebo sezamovými.
3.JPG
4.JPG

Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C asi 50-60 minúť. Skúšať sa nedá, len zrakom a čuchom.
5.JPG
6.JPG 

Necháme vychladnúť na mriežke a potom si už len pochutnávame.
7.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová: Išla som do niečoho, čo sa doteraz nikomu nepodarilo

Som športovkyňa, ktorá sa nikdy neuspokojí s tým, čo dosiahla, hovorí slovenská slalomárka.


Už ste čítali?