Obrátený koláč s hruškami a orechami

Autor: Zuzana a Juraj Knotek | 22.6.2006 o 9:38 | Karma článku: 10,73 | Prečítané:  12175x

Tentokrát ponúkam niečo iné – skúšali ste už obrátený koláč s ovocím? Nie je to také tažké a ovocie s karamelovou príchuťou zostane pekne na mieste.

Pripravíme si formu: vyložíme papierom na pečenie, pričom konce možu trochu prečnievať (pomože to pri vyklápaní). Papier potrieme maslom a vysypeme tak 3 lyžicami hnedého cukru. Toto nám pri pečení pekne skaramelizuje.

Do pripravenej formy nakladieme ošúpané a nakrájené hrušky (dajú sa použiť aj jablká, prípadne ananás – ale tam by som si nebola úplne istá kombináciou s orechovým cestom). Znovu trochu posypeme hnedým cukrom.

Nachystáme si cesto:

100g krupicového cukru (najlepšie hnedého)

50g masla

3 vajcia

180g múky s práškom do pečiva (alebo 180g polohrubej múky a 3 lyžičky prášku do pečiva)

100g mletých orechov (lieskových alebo vlašských – podla chuti)

2 lyžičky škorice

10-12 lyžice mlieka

Vyšľaháme cukor s maslom, po jednom pridáme vajcia a striedavo múku s práškom do pečiva zmiešanú s orechami a škoricou a mlieko podľa hustoty cesta (aby sa dalo dobre rozotierať). Opatrne (aby sa nepoposúvalo ovocie) naložíme na hrušky a dáme piecť do vyhriatej trúby na 175C asi na 30-40 minút. Možeme spraviť skúšku špáradlom (ak na nom nezostanú kúsky cesta, koláč je hotový).

Necháme trochu vychladnúť, vyklopíme na mierne pocukrovaný povrch (aby sa nelepilo) a odstránime papier na pečenie.

Po úplnom vychladnutí nakrájame a možeme podávať so šlahačkou.

Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová: Išla som do niečoho, čo sa doteraz nikomu nepodarilo

Som športovkyňa, ktorá sa nikdy neuspokojí s tým, čo dosiahla, hovorí slovenská slalomárka.


Už ste čítali?