reklama

Vianočné pečivo – 2. časť

Ešte ostáva pár dní do Vianoc, ešte stále máte možnosť odskúšať niektorý z našich overených a sľubovaných receptov: marcipánové kocky, oplatky plnené karamelom s orechami a oplatky s kakaovou plnkou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)

Marcipánové kocky Začneme cestom:
200g hladkej múky
75g krupicového cukru
100g masla
2 žĺtka
Vymiesime, vytvarujeme guľu, zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme na 30 minút do chladničky.
Na papieri na pečenie (kvôli jednoduchšej manipulácii) vyvaľkáme cesto približne na veľkosť plechu, celé preložíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C, kým nezružovie.

Obrázok blogu


Potrieme malinovým alebo čerešňovým džemom a na to položíme vyvaľkaný marcipánový plát (aspoň tak 250g marcipánovej hmoty). Marcipán vyvaľkáme trochu podsypaný práškovým cukrom, aby sa nelepil. Zľahka potrieme bielkom a dáme znovu piecť na pár minút.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Trochu vychladnuté nakrájame na štvorčeky.

Obrázok blogu


Pripravíme si polevu vymiešaním šťavy z pol citróna a primeraného množstva práškového cukru. Ponatierame ňou koláčiky a ozdobíme perličkami.

Obrázok blogu


Oplatky plnené kakaovou plnkou - od Milice :) Logicky potrebujeme prázdne oplatky a suroviny na plnku:
250g masla
250g cukru
3 lyžice kakaa
balíček ovocných želé cukríkov - nakrájané na drobno
hrsť hrozienok namočených cez noc v rume
hrsť nasekaných orechov
ďalšie sušené ovocie môže byť podľa chuti, ja som použila pár nakrájaných čerešní v sirupe

Obrázok blogu


Dáme zovrieť vodu v dostatočne veľkom hrnci a naň položíme vhodnú misu. Celý čas budeme pracovať nad parou. Najskôr necháme rozpustiť maslo a doňho zamiešame cukor, kakao a rozšľahané vajíčka (snažíme sa vajíčka až na ostatne prísady, nie na teplé maslo, aby nám nevznikla praženica).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu


Trpezlivo hmotu šľaháme nad parou aspoň 20 minút, kým nezhustne (hmota nesteká z obrátenej strany lyžičky).

Obrázok blogu


Odstavíme a primiešame ostatné sypké prísady.

Obrázok blogu

Necháme vychladnúť, naplníme oplatky a zaťažíme na noc. Krájame až na nasledujúci deň.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Oplatky plnené karamelom s orechami - od Lidky :) Ešte menej prísad na plnku:
250g kryštálového cukru
200g nasekaných vlašských orechov
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka (typ Salko)
250g masla

Obrázok blogu

Najprv si z cukru pripravíme karamel. Je dobré robiť túto plnku v hrnci (alebo panvici) s dvojitým dnom alebo použiť podložku, aby bola zaručená rovnomerná distribúcia tepla. Cukor necháme rozpáliť na karamel, ale dávame pozor, aby celkom nesčernel. V takom prípade je lepšie začať od začiatku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Do karamelu nasypeme orechy a premiešame.

Obrázok blogu


Potom vlejeme rozpustené maslo a Salko. Teraz to bude chvíľu vyzerať, že celý experiment treba vyhodiť aj s hrncom.

Obrázok blogu

((oplatky1))
Trpezlivo miešame a uvidíme, že celá masa sa varom začne meniť na celistvú a hustnúť (asi 5 minút).

Obrázok blogu


((oplatky2))

Necháme vychladnúť, naplníme oplatky a zaťažíme na noc. Krájame až na nasledujúci deň.

Obrázok blogu

((oplatky3))
Môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou.

Obrázok blogu

A túto vzorku som dnes doniesla do práce kolegom, lebo už dva týždne žobronili a nevedeli vydržať do posledného pracovného dňa.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu


Zuzana a Juraj Knotek

Zuzana a Juraj Knotek

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jistým bodem počínaje není již návratu. Toho bodu je třeba dosáhnout. Zoznam autorových rubrík:  Cestovanie ÍrskoŽivot v ÍrskuCestovanieJedloSúkromnéSlovensko

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu