Vianočné pečivo – 2. časť

Autor: Zuzana a Juraj Knotek | 19.12.2007 o 9:20 | Karma článku: 10,58 | Prečítané:  21776x

Ešte ostáva pár dní do Vianoc, ešte stále máte možnosť odskúšať niektorý z našich overených a sľubovaných receptov: marcipánové kocky, oplatky plnené karamelom s orechami a oplatky s kakaovou plnkou.

Marcipánové kocky

Začneme cestom:
200g hladkej múky
75g krupicového cukru
100g masla
2 žĺtka
Vymiesime, vytvarujeme guľu, zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme na 30 minút do chladničky.
Na papieri na pečenie (kvôli jednoduchšej manipulácii) vyvaľkáme cesto približne na veľkosť plechu, celé preložíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C, kým nezružovie.
1.JPG
Potrieme malinovým alebo čerešňovým džemom a na to položíme vyvaľkaný marcipánový plát (aspoň tak 250g marcipánovej hmoty). Marcipán vyvaľkáme trochu podsypaný práškovým cukrom, aby sa nelepil. Zľahka potrieme bielkom a dáme znovu piecť na pár minút.
2.JPG

3.JPG

Trochu vychladnuté nakrájame na štvorčeky.
4.JPG
Pripravíme si polevu vymiešaním šťavy z pol citróna a primeraného množstva práškového cukru. Ponatierame ňou koláčiky a ozdobíme perličkami.
6.JPG


Oplatky plnené kakaovou plnkou - od Milice :)

Logicky potrebujeme prázdne oplatky a suroviny na plnku:
250g masla
250g cukru
3 lyžice kakaa
balíček ovocných želé cukríkov - nakrájané na drobno
hrsť hrozienok namočených cez noc v rume
hrsť nasekaných orechov
ďalšie sušené ovocie môže byť podľa chuti, ja som použila pár nakrájaných čerešní v sirupe
6.JPG
Dáme zovrieť vodu v dostatočne veľkom hrnci a naň položíme vhodnú misu. Celý čas budeme pracovať nad parou. Najskôr necháme rozpustiť maslo a doňho zamiešame cukor, kakao a rozšľahané vajíčka (snažíme sa vajíčka až na ostatne prísady, nie na teplé maslo, aby nám nevznikla praženica).
7.JPG

8.JPG
Trpezlivo hmotu šľaháme nad parou aspoň 20 minút, kým nezhustne (hmota nesteká z obrátenej strany lyžičky).
9.JPG
Odstavíme a primiešame ostatné sypké prísady.
10.JPG

Necháme vychladnúť, naplníme oplatky a zaťažíme na noc. Krájame až na nasledujúci deň.
11.JPG

12.JPG

Oplatky plnené karamelom s orechami - od Lidky :)

Ešte menej prísad na plnku:
250g kryštálového cukru
200g nasekaných vlašských orechov
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka (typ Salko)
250g masla
13.JPG

Najprv si z cukru pripravíme karamel. Je dobré robiť túto plnku v hrnci (alebo panvici) s dvojitým dnom alebo použiť podložku, aby bola zaručená rovnomerná distribúcia tepla. Cukor necháme rozpáliť na karamel, ale dávame pozor, aby celkom nesčernel. V takom prípade je lepšie začať od začiatku.
14.JPG
Do karamelu nasypeme orechy a premiešame.
15.JPG
Potom vlejeme rozpustené maslo a Salko. Teraz to bude chvíľu vyzerať, že celý experiment treba vyhodiť aj s hrncom.
16.JPG


Trpezlivo miešame a uvidíme, že celá masa sa varom začne meniť na celistvú a hustnúť (asi 5 minút).
17.JPG




Necháme vychladnúť, naplníme oplatky a zaťažíme na noc. Krájame až na nasledujúci deň.
18.JPG


Môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou.
19.JPG

A túto vzorku som dnes doniesla do práce kolegom, lebo už dva týždne žobronili a nevedeli vydržať do posledného pracovného dňa.
20.JPG 

21.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Na krádežiach munície si mohli privyrobiť aj vojaci. Sklady sa majú strážiť inak

Investície do zabezpečenia munície a ďalších vojenských objektov chýbajú už roky.

KOMENTÁRE

Kým nezmizne MiG, Gajdoš bude v kresle

V normálnom štáte by sa minister obrany rána vo funkcii nedožil.

DOMOV

Historička: Nerobme chyby ako Rimania pri utečencoch

Vždy ju zaujímal stret civilizácií a spôsob, ako sa dokážu integrovať.


Už ste čítali?