Vianočné pečivo – 1. časť

Autor: Zuzana a Juraj Knotek | 13.12.2007 o 9:18 | Karma článku: 10,46 | Prečítané:  20254x

V každej rodine sa na Vianoce pripravujú koláčiky podľa „rodinných receptúr", a tých je neúrekom. Ja ponúkam tie naše, rokmi osvedčené. Začíname tými tradičnými, ktorým len prospeje trochu uležania: medovníky, vanilkové rožky a zlepovane orieškové kolieska.

Na medovníky si pripravíme cesto deň vopred a necháme ho uležať v chladničke.
400g hladkej múky
140g práškového cukru
60g masla
2 celé vajcia
100g medu
1 lyžička sódy bikarbony
1 lyžička medovníkového korenia (ja dávam klinčeky, kúsok badianu a kardamon, ktoré si roztlčiem v mažiari a preosejem a doplním mletou škoricou a zázvorom)
Vymiesime, vytvarujeme guľu (príp. 2), zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme na 24 hodín do chladničky.
1.JPG
Na druhy deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche asi na hrúbku 4mm a vykrajujeme (ve Gbelech vydarujú) rôzne tvary. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie (najpraktickejšie riešenie) alebo vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti ozdobíme orechami.
2.JPG
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C par minút, kým mierne nezhnednú. Presný čas je ťažké určiť, lebo keď je rúra rozohriata dlhšiu dobu, ide to naozaj rýchlo a par minút nepozornosti môže spôsobiť pripálenie.
3.JPG
4.JPG
5.JPG
Medovníky sa môžu ozdobiť cukrovou polevou, nie je na fotkách, až nabudúce. Ale recept je jednoduchý - 1 bielok poriadne vymiešame s 140g práškového cukru. Naplníme do mikroténového sáčku s odstrihnutým rožkom a zdobíme.

Vanilkové rožky
150g hladkej múky
100g masla
50g mletých mandli
20g práškového cukru
1 žĺtok
Vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.
Na pomúčenej pracovnej ploche cesto rozdelíme na niekoľko valčekov, z ktorých vytvarujeme (podľa možnosti) rovnako veľké rožteky. Ukladáme ich na plech, ktorý nemusí byt vymastený, cesto obsahuje dosť tuku. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
6.JPG

Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.
7.JPG

A do tretice moje obľúbené orieškové zlepované kolieska:
375g hladkej múky
200g práškového cukru
1 vanilkový cukor
250g masla
1 bielok
125g mletých lieskových orieškov
Znovu vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.
Vyberieme časť cesta a na pomúčenej pracovnej ploche ho vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska plne a kolieska s otvorom (príp. iné vhodné tvary). Zvyšok cesta, s ktorým nepracujeme, udržiavame v chladničke. Ukladáme ich na nevymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C.
8.JPG

9.JPG

Po vychladnutí spájame kolieska džemom, najvhodnejšie je jemné ríbezľové želé - bez čiastočiek ovocia a trochu kyselkavejšej chuti. Vrchne koliesko s otvorom môžeme pred zlepením „namočiť" do práškového alebo vanilkového cukru.
10.JPG
11.JPG

12.JPG

Všetko vianočné pečivo uchovávame v uzavretých nádobách, podľa možnosti oddelene po jednotlivých druhoch, aby sa vône nemiešali.

Pokračovanie nabudúce :-)

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

O župu, ktorá sa rozprestiera od Moravy po Maďarsko, má záujem len šesť kandidátov

Trnavskému kraju robia dobré meno kúpele, víno, ale aj golfové ihriská.

SVET

Svätá vojna v českej politike. Ako Okamura bojuje o voličov

Má japonský pôvod, tak predsa nemôže byť rasista.


Už ste čítali?